Разследващи в Русия повдигнаха в петък обвинение на Евън Гершкович, журналист

...
Разследващи в Русия повдигнаха в петък обвинение на Евън Гершкович, журналист
Коментари Харесай

Русия повдигна обвинение в шпионаж на американския журналист

Разследващи в Русия повдигнаха в петък обвиняване на Евън Гершкович, публицист от московското бюро на Wall Street Journal, който беше арестуван по дело за шпионаж. Това заяви " Интерфакс ", като цитира собствен източник.

" Гершкович е упрекнат, сподели източникът. Гершкович е упрекнат в шпионаж (чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

Както се оповестява, съгласно следствието журналистът,  " действайки по напътствие на американската страна, е събрал информация, представляваща държавна загадка, за активността на едно от предприятията на съветския военно-промишлен комплекс ".

Припомняме, че за задържането на американския жител Гершкович, роден през 1991 година, беше обявено на 30 март в Центъра за връзки с обществеността (ЦВВ) на ФСБ на Руската федерация. Същия ден Лефортовският съд на Москва, по искане на следствието, арестува журналиста до 29 май.

Това е първият случай на арестуван американски сътрудник по обвинявания в шпионаж от Студената война насам.

Както изясни ФСБ, Гершкович е бил арестуван в Екатеринбург " при опит да получи секретна информация ". Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков по-късно сподели, че журналистът е бил " заловен на мястото на престъплението ".

И Wall Street Journal, и американските власти вече отхвърлиха обвиняванията и желаеха освобождаването на журналиста. 

Последно, ситуацията Гершкович разискаха в четвъртък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и посланикът на Съединени американски щати в Москва Лин Трейси.

Рябков отхвърли като напън дейностите на Вашингтон и настоя, че думата има съдът.

Съдът в Москва ще прегледа жалбата срещу задържането на американския публицист на 18 април.

Изслушването ще се организира при закрити врата, защото Русия счита информацията, обвързвана с обвиняванията, за класифицирана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР